London Aquatic Center by Zaha Hadid

Thursday, August 18th, 2011

As a proof of blobitecture popularity there is a fresh new “London Aquatic Center” built by Zaha Hadid Architects for London 2012 Summer Olympics.

Detailed designs for the venue by architect Zaha Hadid were released in November 2006, in line with the design competition held in early 2005. In April 2008 Balfour Beatty won the contract to build the Centre and planning permission was granted in May 2008. Construction started in July 2008, two months ahead of schedule now is finished, in time for Test Events before the Games.

The London Aquatics Centre is an indoor facility with two 50 metre swimming pools and a 25 metre diving pool, which will be one of the main venues of the London 2012 Summer Olympics and the London 2012 Summer Paralympics. The centre is located in the Olympic Park at Stratford in east London. With its distinctive architecture and curved roof, it will be the first venue visitors see upon entering the Olympic Park. During the Games it will have a capacity of 17,500, which will be reduced to 2,500 after the Games.

You can see more pictures over at Designboom.

Here you can find a perfect page about Zaha Hadid and his works by Artsy: Artsy’s Zaha Hadid page.

Stockholm Library Building Project

Wednesday, August 17th, 2011

Although Stockholm Public Library reconstruction project was abandoned due to funding problems, there is one rendered image of library interior that I like very much. I’m talking about CGSociety’s concept. You can see a lot of rendering process details on their website. But here I put final image, as an amazing sample of modern blobitecture building.

Frank Gehry’s Architecture

Monday, May 25th, 2009

Frank Owen Gehry (born Ephraim Owen Goldberg, February 28, 1929) is a Pritzker Prize-winning architect based in Los Angeles.

His buildings, including his private residence, have become tourist attractions. Many museums, companies, and cities seek Gehry’s services as a badge of distinction, beyond the product he delivers.

Walt Disney Concert Hall

His best-known works include the titanium-covered Guggenheim Museum in Bilbao, Spain, Walt Disney Concert Hall in downtown Los Angeles, Experience Music Project in Seattle, Weisman Art Museum in Minneapolis, Dancing House in Prague, Czech Republic and the MARTa Museum in Herford, Germany. However, it was his private residence in Santa Monica, California, which jump-started his career, lifting it from the status of “paper architecture,” a phenomenon that many famous architects have experienced in their formative decades through experimentation almost exclusively on paper before receiving their first major commission in later years. (more…)

Cape Cod House Style

Thursday, November 13th, 2008

A Cape Cod is a style of house originating in New England in the 17th century. It is traditionally characterized by a low, broad frame building, generally a story and a half high, with a steep, perfectly pitched roof with end gables and a large central chimney.

The Cape Cod style (and in turn its Colonial Revival descendant of the 1930s–50s) originated with the colonists who came from England to New England. They used the English house with a hall and parlor as a model, adapting this design with local materials to best protect against New England’s notoriously stormy weather. Over the next several generations emerged a one- to one-and-a-half-story house with wooden shutters and clapboard or shingle exterior.

See pictures of some cape cod cottages:

The Reverend Timothy Dwight IV (1752–1817), president of Yale University from 1795–1817, coined the term “Cape Cod House” after a visit to the Cape in 1800. His observations were published posthumously in Travels in New England and New York (1821–22).

Dwight described them as having “one storey… covered on the sides, as well as the roofs, with pine shingles… the chimney is in the middle… and on each side of the door are two windows… the roof is straight. Under it are two chambers; and there are two larger, and two smaller windows in the gable end.”

Dwight described a “full Cape,” made by doubling the small house unit or “half Cape” which would have been familiar to early English colonists like the Pilgrims. The “half Cape” could also be multiplied to make a “house-and-a-half” or “three-quarter Cape.”

Twentieth century Cape Cod houses often have dormers. The chimney is usually placed at one end instead of at the center. The shutters on modern Cape Cod houses are strictly decorative; they can’t be closed during a storm.

Traditional, Colonial-era Cape Cod houses had many of these features:

  • Steep roof with side gables
  • Small roof overhang
  • 1 or 1½ stories
  • Made of wood and covered in wide clapboard or shingles
  • Large central chimney linked to fireplace in each room
  • Symmetrical appearance with door in center
  • Dormers for space, light, and ventilation
  • Multi-paned, double-hung windows
  • Shutters
  • Formal, center-hall floor plan
  • Hardwood floors
  • Little exterior ornamentation

More information at: Wikipedia, About.com, Pilgrimhall

Dune Shaped Dubai Opera House by Zaha Hadid

Friday, August 15th, 2008

Zaha Hadid Architects have developed designs for a new opera house and cultural centre for Dubai.

The dune-shaped building is proposed for a Dubai Greek island.

The design calls for an exciting new cultural centre in the new Seven Pearls district of Dubai. This landmark development will accommodate an opera house, playhouse, arts gallery, performing arts school and themed hotel on an island in Dubai Creek just off the mainland part of the district. All of these facilities will be state of the art to host world class performances and exhibitions. The opera house will have a seating capacity of 2,500 while the playhouse will have a seating capacity of 800.

The arts gallery with 5000m2 of exhibition space is indeed a full size exhibition facility comparable to the Guggenheim Museum in New York. The hotel will accommodate guests in a 6 star setting. Sited on an island in Dubai Creek, the development will be connected to Greater Dubai by a road connection to the mainland.

The proposal houses all of the facilities within a single striking structure. The gentle winding form evokes images of mountains or sand dunes. Rising out of the ground, this form is both a part of the landscape yet very much a distinct element in the skyline. The surrounding landscape forms build up to the main building. These constitute open park spaces as well as ancillary functions such as the parking facilities and the monorail station, which are either tucked under or integrated into the andscape forms. (more…)